Гърция стартира мащабно разследване на гръцки фирми, регистрирани в България - blagoevgrad.utre.bg

Гърция стартира мащабно разследване на гръцки фирми, регистрирани в България

06 юни 2017, 20:06 | blagoevgrdutre
  • Снимка:
    agronovinite.com

70-гръцки компании са базирани в България

Гръцката агенция по приходите провежда обширно разследване на 70-гръцки компании, базирани в България, информира в."Български новини". Целта на органа по приходите е да се определи дали фирмите са всъщност активни в съседната страна, или ако те просто са прехвърлили седалището си там, за да се възползват от по-ниски данъци за бизнеса. В Гърция данъкът върху бизнес приходите е 29%, почти три пъти по-висок от 10% данък в България, където дивидентите се облагат с 5% след това.

Първите резултати от одита показват, че 80% от посочените по-горе предприятия са виртуални, т.е. 56 фирми се очаква да бъдат глобени и ще платят данъци върху приходите, скрити от гръцката държава и обявени само в България.

Независимите одитори  по приходите извършват проверка на всички финансови инициативи на компаниите и дали те наистина имат сделки в България. Палатата ще проверява за клиентите на посочените дружества, за да се определи вида на услугите, които предлагат.

Ще се проверяват банковите транзакции и дали наистина бизнес собствениците живеят в България. В сътрудничество с българските власти, служителите на фирмите (ако изобщо има такива) ще бъдат проверявани дали те наистина работят или са само подставени юридически лица.

След приключване на одитите на регистрираните в България фирми, одитът ще бъде разширен до всички фирми, работещи не само в България, но и в Кипър.

Според официални представители на Министерството на финансите, целта на одитите е само за да се определи дали целта на някои в България базирани фирми е да се укриват данъци.

Длъжностните лица казаха, че има увеличение на фирми, работещи в Гърция – и най-вече в Северна Гърция – но всички техни операции се придружават от документи, показващи, че те се провеждат в България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета