Избрани Новини

Писателката Бойка Асиова се срещна с ученици в Банско

Срещата премина под мотото "Разказвачът в мен“

Под мотото ,,Разказвачът в мен“, учениците от ПГССТ ,,Алеко Константинов“, участващи в Клуб ,,Грамотни днес и в утрешния ден“, проведоха своето поредно мероприятие – среща с писателката Бойка Асиова.
Срещата бе организирана от ръководителя на Клуба Роза Козарева с основната цел да запали у учениците желанието за четене на извънучилищна литература и да провокира стремежа им да разказват в писмен вид. Мероприятието бе проведено в кабинета по БЕЛ в гимназията. Интерес към срещата - събеседване с омайната разказвачка от Разлог проявиха не само учениците от клуба, а и нейни почитатели от други клубове и учители. Представянето на интересни биографични данни за писателката, прекарала живота си като журналист в различни всекидневници, сближи публиката с авторката на 14 книги. Предварително учениците бяха прочели някои от разказите в сборниците на книгите ,,Сребърна пара” /1987/, ,,Мъжко можене“/2002/, ,,Рецепта за камбана“ /2010./, ,,Лудовица“/2012/.
Естествено и непринудено учениците задаваха въпроси за прочетените разкази. Всички бяха впечатлени от това, че зад повечето герои се крият истински личности, случки, описани в познати за тях местности от родния край. Присъстващите в разказите диалектни думи не затрудниха учениците, защото те битуват и в тяхното ежедневие.
Ръководителят на проекта ,,Заедно напред“ Стефка Христова в знак на благодарност за осъществената среща подари от името на клуба ,,Грамотни днес и в утрешния ден” снимка за спомен на писателката.
Омайната разказвачка Бойка Асиова благодари за сърдечната покана да се срещне с младите хора именно в ПГССТ ,,Алеко Константинов“, защото питае специфични чувства към това училище, в което е завършила средното си образование нейната майка Йордана Бонева. По спомените на майка си писателката разказа, че училището е било най-просперитетното занаятчийско училище, в което са имали възможност да учат жени. Връщайки се назад във времето на младостта си, майката разказвала, че една от нейните учителки била Палагия Радонова, основоположничката на гимназията преди повече от 100 години.
В обръщението си към младежите писателката насърчи учениците да четат художествена литература, защото зад всяка история се крие житейска поука. А умението да желаеш да разказваш истории и на другите е вълшебство, което се крие у всекиго, дръзнал да опита.
Срещата-събеседване продължи в обиколка и на изложбата ,,Снимките разказват“, осъществена от Клуб ,,Аз обичам моя роден край и го рекламирам“, с ръководител Анка Хаджиева. И разказите на Бойка Асиова, и снимките от клуба са свързани с душевността, нравите и обичаите на хората от Пиринския край. Почитта на традицията и нейното продължение е достойна задача за младите хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов