Избрани Новини

54 лв. за тон отпадъци ще плащат общини за новото депо на Разлог

То ще се ползва и от съседните три общини – Банско, Белица и Якоруда

Таксата за ползването на новото регионално депо за битови отпадъци в Разлог ще е 54 лв. за тон депониран отпадък. Сумата е изчислена след дълъг и обстоен анализ от страна на общинските експерти. Предстои предложението на кмета на общината Красимир Герчев да бъде одобрено и прието на сесия от общинския съвет, информира kmeta.bg.

Съветниците ще гласуват проекта за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги. „Има необходимост от изменение на таксата за ползване на новото депо, което е въведено в експлоатация след откриването му през ноември миналата година”, каза градоначалникът на Разлог. То ще се ползва и от съседните три общини – Банско, Белица и Якоруда.

Още в началото на тази година техни представители постигнаха споразумение за ползването на депото. Изготвени бяха проектосметки, които посочват какви са режийните разходи. Става въпрос за оборудването с машини, за разхода им на гориво, за заплати на назначените служители, за охрана, за ток и вода, дори за интернет. ”Ние сме собственик на депото, но ползватели сме четирите общини. Затова разходите трябва да са споделени от всички. Това се прави прозрачно. Сумата за всяка община ще зависи от количеството отпадъци, които транспортира за обработка в новото депо”, уточни кметът на Разлог.

Непрекъснато ще се следи ситуацията с разходите по поддръжката и функционирането на депото, ще се знае какви са ескплоатационните разходи. От това зависи дали цената от 54 лв. за депониран тон отпадък ще остане същата. „Тя може да се увеличи, ако петролът поскъпне, но може и да се намали, ако падне цената на петрола”, каза още Красимир Герчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов