Избрани Новини

Момък от Крупник си взе булка с ритуал от 19-и век

Младоженците Георги Величков и Екатерина Стоилкова извършиха ритуала "засевка”

Булка, внучка на най-известната самодейка от Крупник– баба Гена, изпълни заръката на баба си и продължи традицията, информират от пресцентъра на Община Симитли.

В днешно време младоженците организират моминско и ергенско парти преди сватбения ден. Но в  село Крупник Георги Благоев Величков и Екатерина Иванова Стоилкова наред с това извършиха и ритуала ,,засевка”, който се прави в петък вечерта преди деня на сватбата. По покана на свекървата в дома на младоженеца се събират шафери, шаферки и близки на младоженците. Първо омесиха питката, или както е наричана в миналото ,,плетеница“, която бе украсена с гълъби, символизиращи мира и свободата. Фуруглица закачиха на дома на младоженеца, за да разберат хората от селото, че в този дом предстои сватба - така се е правело в миналото. В бяло одеяло шаферките изсипаха житото, донесено от гостите и в него пуснаха пръстен.

Шаферките люлееха свекървата и пееха автентични песни с пожелания за здраве и берекет в семейството. Пръстенът  трябва да бъде намерен от някого. Една от шаферките бе по-ловка и го намери, което означава, че жената ще командва в къщата.

Младоженците работят и живеят в Испания, но традициите ги върнаха за сватбата у дома. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов