Избрани Новини

Днес се сбогуваме с писателя Димитър Гонов…

Животът

12-06-2017, 15:02

Снимка:

bg-mamma.com

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отиде си Батката!

Напусна ни художничката Нина Златева. Поклон!

Той е един от ярките имена в съвременната българска литература като поет, писател и драматург

Димитър Гонов е родом от град Петрич и почетен гражданин на Петрич. Той остава един от най-ярките имена в съвременната българска литература като поет, писател и драматург.                                      По повод кончината, кметът на общината Димитър Бръчков изпрати съболезнователен адрес до семейството на писателя. В него се казва:                                                                                    

„От свое име и от името на жителите на община Петрич изразявам огромно съжаление за загубата на нашия съгражданин и почетен гражданин на Петрич Димитър Гонов. България загуби един от най-силните си автори в съвременната литература. България загуби един самоотвержен и достоен гражданин, който никога не пречупи себе си и запази устоите на своите принципи! Признат приживе като виден писател, поет и драматург, Димитър Гонов ще продължи да живее в нашите сърца със своите произведения - населени с български темперамент, дух, ритуали, исторически връзки в миналото….                 

Петрич ще помни Димитър Гонов! Поклон пред светлата му памет!”

Писателската група в Благоевград изказва своите най-искрени съболезнования на близките на починалия Димитър Гонов:

"Дни преди навършването на 85 години почина писателят Димитър Гонов от Петрич, който се утвърди и като значим драматург. Неговите творби заемат достойно място в културния пейзаж на страната. Очакваше премиерата на най-новия си роман „Лунна вода“.
Димитър Гонов е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е работил като учител в петричката гимназия, като драматург и завеждащ литературно бюро в ДТ в Хасково, като редактор и зам.гл. редактор в БНР, като редактор в сп. „Патриот“, зам.гл. и гл. редактор на сп. „Художествена самодейност“.
Димитър Гонов беше член на СБП и на СБЖ. Автор е на повече от 20 пиеси и на либретото на операта оратория „Езичници“. Издал е още 8 прозаични и две лирически книги.  Носител е на много национални и регионални литературни награди. Превеждан е на руски, чешки и английски език.
Поклон пред паметта му!"

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов