Прeдставиха проекта "Благоустрояване на градската среда“ в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Прeдставиха проекта "Благоустрояване на градската среда“ в Благоевград

12 юни 2017, 19:11 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Ще се ремонтират централния площад и няколко улици

Проект „Благоустрояване на градска среда“ бе представен по време на встъпителна пресконференция днес в Община Благоевград. Ръководителят на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, инж. Янко Янков представи детайли около изпълнението му. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ  е в размер на 13 149 400.31 лв., от които 11 176 990.26 лв., са европейско финансиране, 1 972 410.05 лв. - национално финансиране, а собственият приход е 28 103.81 лв, поясни инж. Янко Янков.
„Проектът включва цялостно обновяване на площад “Георги  Измирлиев- Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. и оттогава не е ремонтиран. Освен площадното, подплощадното пространство и фонтаните, подновено ще бъде и художественото осветление в централната градска част между сградите на Общинска администрация-Благоевград, Драматичен театър “Никола Вапцаров”, Регионална здравна инспекция, сградата на Американския университет в България и хотел “Ален мак”, каза заместник-кметът по строителство и сигурност и ръководител на проекта  инж. Янков.
В рамките на проекта ще бъде реализирано още благоустрояване на ул. “Марица” в участъка от бул. “Св. Димитър Солунски” до ул. “Иван Михайлов", като целта е да бъдат осигурени условия за безопасност на движението. Дължината на проектния участък е 635.24л.м. Улица “Марица” е една от възловите улици в Благоевград, която свързва две от основните изходно-входни артерии на града в посока от и за София, а по-конкретно бул. “Св. Димитър Солунски” и ул. “Иван Михайлов”, което създава значителна транспортна натовареност. Проектът предвижда изграждане на велосипедна алея, свързваща бул. “Св. Димитър Солунски”, ул. “Даме Груев”, бул. “Васил Левски”, бул. “Св.Св. Кирил и Методий” – до хотел “Ален мак” и от ул. “Марица” до ул. “Иван Михайлов”. Изграждането на велоалеи по основните градски булеварди и улици ще облекчи транспортния трафик, а оттам ще се редуцират вредните емисии, отделяни в атмосферата., което заедно с изграждането на енергоспестяващо улично осветление ще създаде условия за подобряване на екологичната среда в централната част на града.
Предстои благоустрояване и на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. “Ветрен” до ЮЗУ “Неофит Рилски”. Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. “Ветрен”, ул. “Роден край”, ул. “Черно море”, ул. “Съединение”, ул. “Независимост” и ул. “Руен”.  Районът е една от най-новите жилищни зони на града и се обитава предимно от хора в трудоспособна възраст. Мястото на живеене е в непосредствена близост до ЮЗУ и болничните заведения на Благоевград, ето защо неговото благоустрояване е крайно наложително, тъй като ще осигури добра транспортна обвързаност с централната градска част, както нормалното и безопасно придвижване на живеещите в района.
„Проектът цели подобряване на жизнената и работна среда на жителите и гостите на Благоевград, създаване на достъпна, безопасна и уютна градска среда. Не на последно място, реализирането на проекта ще допринесе за постигане на екологичен комфорт и стандарти, отговарящи на съвременните изисквания за развитие на европейските градове“, допълни още инж. Янков.
На пресконференцията присъстваха заместник-кметовете на Благоевград по европейските проекти и програми Зорница Кралева, по икономика и финанси Иво Николов и Антония Методиева, юрист на проекта „Благоустрояване на градската среда“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета