Избрани Новини

Търси се ВИП лимузина за звездата на 20-ия джазфест

Най-голямото име на предстоящия юбилей е американската джаз и соул певица Пати Остин

Два месеца преди 20-ото издание на най-голямото лятно събитие в Банско и №1 в културния календар у нас организаторите буквално препускат да изпълняват капризите на звездите, информира в."Банско Утре".

В интервю за вестника основателят на джазфеста д-р Емил Илиев повдигна завесата за някои доста любопитни детайли. Той например разкри, че най-голямото име на предстоящия юбилей – американската джаз и соул певица Пати Остин, е поискала да й бъде осигурена ВИП лимузина. Носителката на „Грами“ за 2008 г. за най-добър вокал с класическия албум „Avant Gershwin“ и фактическа наследница на самата Ела Фицджералд в момента е сред най-скъпо струващите изпълнители, но докторът е платил двойно по-малко, отколкото за участието й в София на 17 май. Тогава тя дойде за първи път в България, а концертът й „For Ella“ в зала 1 на НДК бе част от цикъла „Музиката на Америка“.

През 2017-а се честват 100 години от рождението на Ела Фицджералд и Пати прави световно турне на нейно име, като Емил Илиев я е убедил да включи Банско сред локациите. Така феноменалният глас от Харлем ще озвучи площада под открито небе на 12 август – 2 дни след 67-ия си рожден ден, ставайки втората поредна носителка на „Грами“ след Джос Стоун (2016 г.), на която е поверено закриването на феста. Но за да бъде финалът още по-зашеметяващ, последни в програмата ще излязат легендарните „Мънго Джери“, които идват за 4-и път след 2011-а, 2012-а и 2015-а.

За отбелязване в 8-дневния маратон от джаз и поп е гостуването на Белградския бигбенд с Урош Перич, който е наричан Белия Рей Чарлс и е личен приятел на гениалния певец и музикант, направил 2 от европейските си турнета точно със същия бенд. На юбилейната сцена ще свирят 5 бигбенда (от България, Германия, Беларус, Грузия и Сърбия ) и общо 30 състава. Симпатична подробност за немския „Суинг кидс“ е това, че неговите членове са ученици в гимназията „Имануел Кант“ в Рюселсхайм. Ще видим и български джаз асове като Хилда Казасян, Васил Петров, Камелия Тодорова, Петър Салчев, както и млади дарования, на които д-р Илиев винаги се е стремил да дава поле за изява.

Откриването на 5 август е поверено на шармантните „Сентиментал Суингърс“ и бигбенд „Благоевград” и специален гост Михаил Йосифов, следвани от триото на Влатко Стефановски (Мак), Аксел Цвингенбергер (Гер) и Патриция Лакуидара (Ит).

24 часа по-късно публиката ще разтанцуват представителите на интеркосмическия поп-джаз „Сайд степс квинтет“ (Гер). Рок бандата на швейцарския певец Севън (истинското му име е Ян Детвилер), която е изключително популярна в немскоезична Европа, ще забива на 7 август след „Хилда Казасян квартет“. На 8 август хитът ще е „Джабе“ – най-добрата група в Унгария за джаз, уърлд и фюжън, с повече от 50 издадени албума и концерти в над 42 държави.

С интерес се очакват поляците от „Шопен на струните на триото“. Те са джаз цигулар, класически китарист и джаз басист и винаги са си задавали въпроса как би се развила музиката, ако Фредерик Шопен бе цигулар, китарист или контрабасист. Отговорът е на 9 август.

А останалото от програмата – на сцената, където звездите пеят под звездите абсолютно безплатно за публиката



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов