Избрани Новини

Разказаха за историята и архитектурата на черквата "Свети Георги” в Разлог

Христина Манова, директор на Исторически музей-Разлог, се включи с доклад и презентация в срещата "Музеите и устойчивото развитие”

Христина Манова, директор на Исторически музей-Разлог, се включи с доклад и презентация в VI-та Национална среща ,,Музеите и устойчивото развитие”, която се проведе в Благоевград. Г-жа Манова разказа на колегите си за историята и архитектурата на старата църква ,,Свети Георги” в Разлог. Църквата се отличава с голям иконостас, украсен с частична дървор...езба и рисувани орнаменти. Директорът на Историческия музей в Разлог сподели пред историците и музейните работници, че през 1976 г. църквата е посетена за пръв път от техници на Националния институт по паметниците на културата с цел деклариране, а през 1977 г. е обявена за паметник на културата с местно значение. Община Разлог осигури средства за ремонта на камбанарията преди две години, чрез Дирекция „Вероизповедания“.
Организатор на форума "Музеите и устойчивото развитие" е Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата, в партньорство с Българския национален комитет на Международния съвет на музеите /ИКОМ/. Подтемите, по които разискваха участниците на шестата национална среща бяха "Личност и време- чужденци, работили за България", "Дарителите в българските музеи", "Визуалната култура и музеите", "Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието", "Възрожденската храмова архитектура". Домакин на срещата е Регионалният исторически музей-гр. Благоевград. Исторически музей-Разлог е партньор на събитието, наред с другите музеи от област Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов