Избрани Новини

23-ма са задържаните митнически инспектори на ГКПП Кулата

Разбита е организирана престъпна група за корупционни престъпления

В резултат на отличен синхрон между службите е разбита организирана престъпна група за корупционни престъпления, действала на ГКПП - Кулата

За срок до 24 часа са задържани 23-ма митнически инспектори. При извършените претърсвания в няколко града в страната са иззети 60 000 лева и доказателства за водено „черно счетоводство“

Подробности за работата по досъдебното производство, образувано през август 2016 г. в следствения отдел на Специализираната прокуратура, предоставиха на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, и заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.
В мащабната операция, проведена по оперативна информация основно на ДАНС, са участвалите над 250 служители на ГДБОП, ДАНС, следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура, двама прокурори, на място е бил командирован и съдия от Специализирания наказателен съд - уточни Иван Гешев и поздрави служителите за добрата и качествена работа.
В хода на предприетите действия, до момента са извършени 83 претърсвания на хора, жилища и леки автомобили в няколко града на територията на страната – Казичене, Ихтиман, Сандански, Кулата, Благоевград, Петрич и Кюстендил. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души, митнически инспектори от митнически пункт Кулата. Досъдебното производство се води за организирана престъпна група, сформирана да извършва корупционни престъпления – получаване на подкупи, информира Гешев и допълни, че до края на днешния ден ще бъде ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и кои ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.
Той разясни основните схеми, прилагани от престъпната група в разследвания период от март 2015 г., за който според наблюдаващите прокурори има доказателства. Наличните към момента данни сочат, че освен традиционните - събиране на дребни суми, за да не се създават пречки на водачите на тежкотоварни автомобили, членовете на групата са работили с определен кръг от фирми с „абонамент“. Срещу суми между 50 и 100 лева камионите им не са били проверявани и съответно тези фирми са избягвали плащане на законово регламентирани такси за констатирани отклонения, напр. претоварване. Съответният митнически инспектор е водел отделно счетоводство – на коя фирма е камионът, дата на преминаване, номер на превозното средство и т.н. Черно счетоводство е било водено и от собствениците на транспортните фирми. Сметките за деня бивали предавани на началника на смяна, той от своя страна ги предоставял на друг митнически инспектор, отговарящ за връзките с конкретната транспортна фирма, който ги обобщавал. В края на всеки месец, когато се извършвало плащането, сметките бивали изравнявани със собственика на фирмата.
При друга схема, при който не била използвана „преференциалната цена“ на корупционната услуга, при констатирано претоварване на определен камион, митническите служители не завършвали окончателно процедурата по измерване и предлагали на водача да премине втори път срещу около 100 евро. Членовете на групата се възползвали и от невъзможността товарен камион да излезе от страната без винетен стикер. Тъй като в системата на митниците се въвеждат само номера на  стикери, продадени на митническите пунктове на цялата страна, митничарите събирали номера на винетки, закупени от други места и ги предоставяли срещу 10 лева на шофьори в нарушение. Реалната такса, която държавата трябва да вземе за това нарушение е 21 лева.
Гешев заяви категоричната позиция за нулева толерантност към престъпления с корупционен елемент, които засягат фискалния интерес на държавата. Той благодари на ръководството на Агенция „Митници за оказаното пълно съдействие в хода на разследването.
Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов изтъкна отличния синхрон между службите и Специализираната прокуратура, благодарение на който при такава мащабна операция не е допуснато както изтичане на информация, така и противодействие от страна на членовете на групата за събирането на доказателства по разследването, сред които и над 60 000 лева.  Операцията, освен че разбива корупционна схема, е част от мерките за противодействие на контрабандата, които са приоритет за правителството и са под постоянния контрол на премиера – посочи главен комисар Маринов. В този смисъл той подчерта значението на засилването на контрола по ГКПП на страната за противодействие на незаконното преминаване на хора и товари, които дават своите резултати.
Благодарност към колегите си за организацията по провеждане на операцията изказа и директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов: Изключителна подготовка ГДБОП и ДАНС, което позволи операцията да бъде проведена по всички набелязани критерии.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)