Избрани Новини

Буря повали един от символите на Коларово

Даскалдимитровата липа участва в конкурса "Дърво с корен" през 2013 година

Бушувалата снощи буря повали един от символите на петричкото село Коларово – известната Даскалдимитрова липа, издигаща се на входа на СОУ „Васил Левски“. За щастие няма пострадали, тъй като стихията се е разразила в неучебно време, а местоположението на липата и рисковият й периметър изключват потенциални поражения върху случайни минувачи, автомобили и близката училищна сграда.
За по-малко от месец това е второто връхлитане на небесната стихия. Тогава тя откърти само едно от големите разклонения на паметното дърво.
По идея на покойния учител Георги Гоцков и историка Димитър Тренчев през 2013-та година ученикът от СОУ „Васил Левски“ Петър Милев номинира емблематичната липа за участие в популярния международен конкурс „Дърво с корен“ на фондация Екообщност. Тогава затрогващата история на Даскалдимитровата липа й отрежда пето място в националната класация. Първенец става сливенският бряст, който след това печели и европейския конкурс. „Въпреки, че с националната си известност и задружната масирана ПР кампания брястът на Сливен беше предизвестеният победител, Даскалдимитровата липа имаше своя призов потенциал, който за съжаление не получи адекватна подкрепа нито от хората, нито от институциите. Нещо повече, местната Байганьовщина не просто бламира Коларово, не просто провали участието на липата, но и омърси паметта на нейния създател!“, припомни Димитър Тренчев нерадостната конкурсна одисея.
Липата е засадена през 1941 година от ученици по инициатива на дошлия в селото от град Кюстендил преподавател по физика и математика Димитър Стоянов. Той загива в Унгария по време на Втората световна война. Гробът му остава неизвестен, забравен е и в родния му Кюстендил. Училищната липа в село Коларово се превръща в единствения му паметник, който безпощадната небесна стихия заличи завинаги.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов