Избрани Новини

Дискутираха предвижданите в Закона за туризма изменения

Кметът на Банско участва в заседанието на Комисията по туризъм и икономика към Националното сдружение на общините

Двудневно заседание в гр. Първомай се проведе на ръководената от кмета на община Банско Георги Икономов Комисия по туризъм и икономическа политика. Гост на деловия форум бе министърът на туризма Николина Ангелкова, която сподели с общинарите предвижданите в Закона за туризма изменения. Намаляване на административната тежест, премахване на прекатегоризацията, учредяването на туристически инспекторат, както и въвеждане на онлайн базиран регистър за отчитане на нощувките, бяха част от дискутираните промени. По време на срещата стана ясно, че общинските власти изразяват несъгласие с отпадането на прекатегоризацията, както и с частичното въвеждане на онлайн регистъра за нощувки.
„Предложеният от мен още преди години на тогавашния зам.министър Иво Маринов онлайн регистър за нощувките за радост вече е част от законовата уредба. Но бе изразено общо мнение от местната власт този регистър да бъде валиден, както за местата за настаняване от клас „А”, така и за местата от клас „Б”. Друг момент, по който членовете на националното сдружение на общините изразихме възражение, е отпадането на прекатегоризацията. Тя съществува навсякъде в Европа, за да гарантира контрол върху предлаганите в туристическите обекти услуги”, коментира темите Икономов и допълни, че НСОРБ ще внесе официално предложение със своето становище по готвените законови промени.
В рамките на заседанието на комисията, кметът на Първомай Ангел Папазов откри изложението "Произведено в Първомай", на което бяха представени всички местни фирми от хранителната и винарската промишленост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов