Избрани Новини

"Франкофоли" вече пълни Благоевград!

Вход свободен за жители и гости за фестивала

Благоевград от сутринта се пълни с гости на града и туристи, дошли на най-очакваното музикално събитие тази година - "Франкофоли". По улиците на града освен българска се чува всякаква реч - английска, гръцка, македонска, румънска. И тази година традицията в Благоевград продължава – входът за най-мащабното музикално събитие  “Frankofolies. Благоевград“ е абсолютно свободен за жители и гости на града. Всички меломани имат гарантиран достъп през фестивалната вечер, без за това да е необходимо да притежават пропуски и покани. Фестивалът „Франкофоли“ ще се проведе в новоизградения  парк „Македония“ (бившите казарми), а входът е от ул. „Ал. Стамболийски“, продължение на бул. „Д. Солунски“. Днес на сцената ще се качи любимата на световната публика френска соул изпълнителка от африкански произход Имани /Imany/ . За многохилядната публика свой репертоар ще представи и пионерът на електро суинг музиката Паров Стелар заедно с неговата банда, които ще представят  най-новия си албум. Звездното присъствие ще допълнят македонската група „Фолтин“ и българският DJ Marten, с които започва от 17:00 часа дългоочакваният фестивал.

ПРОГРАМАТА:

След 16 часа теренът на фестивала ще бъде отворен за зрители. В 17 часа DJ Martеn ще пуска най-доброто от музиката за най-нетърпеливите. От 19 часа ще подгряват "Фолтин". Имани ще се качи на сцената в 21 часа с двучасов концерт. Следват Паров Стелар с тяхното музикално и визуално шоу.

Това е третото издание на фестивала „Франкофоли. Благоевград“. Той се реализира от Община Благоевград с подкрепата на директорите на „Франкофоли“, Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на външните работи и Френското посолство.  

Тази година  „Франкофоли“ в Благоевград беше обявено за едно от 100-те най-големите франкофонски събития в света за 2017 година, популяризиращи френскоезичната култура според проекта „Голямата обиколка“.  Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция. В досегашните две успешни издания на фестивала на сцената в Благоевград се качиха едни от най-разпознаваемите музиканти на съвременната музикална сцена – ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер.  Двата дни на „Франкофоли“ през лятото на 2016 година събраха пред внушителната сцена на събитието над 25 000-на публика.

„Франкофоли” е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов