Избрани Новини

Легендата на ансамбъл "Пирин“ Татяна Сърбинска журира в Чепеларе

Проведе се Националният конкурс "Нова българска музика в 7/8“

Един от вечните гласове на българската народна песен, емблематичната бивша солистка на световно известния ансамбъл „Пирин“ и автор на песенната класика „Катерино моме“ Татяна Сърбинска беше председател на журито на Национален конкурс „Нова българска музика в 7/8“, съобщи фолклористът с пирински родови корени Димитър Тренчев.
На гласовитата легенда партнираха утвърдени ентомузиколози, композитори, инструменталисти и музикални педагози като Димитрина Кауфман, Георги Андреев, Николай Стойков и др., допълни Тренчев. Специалистите оценяваха общо 36 състезаващи се произведения – инструментални пиеси и песни.
Домакин на VІ-то издание на конкурса и тази година беше град Чепеларе под патронажа на кмета Славка Чакърова. Читалище „Родопска искра“ стана сцена на галаконцерта на лауреатите. Творбите им бяха изпълнени от Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.
Отличените пиеси и песни на Ангел Добрев, Марек Дяков, Вели Чаушев, Ангел Димитров, Георги Русев, Юлиан Слабаков, Ради Радев и американеца Ралф Иверсон си поделиха наградния фонд от 10 000 лева, разказа Димитър Тренчев. Той уточни, че тези и всички други средства за организация и логистика са били дарени от основателя на конкурса, пловдивчанина с американски паспорт д-р Георги Лазаров. Той на младини е посещавал музикална школа, която му е вдъхнала за цял живот любов към българската народна музика. Щедрият меценат повече от 40 години живее в град Балтимор. Там изгражда успешна кариера на микрохирург, след като извършва първата реплантация на пръст на ръка в САЩ в университета „Джон Хопкинс“. Досега д-р Лазаров има над 100 успешни реплантации и работи в базирания в Балтимор Национален център по микрохирургия на ръката, разказа биографични подробности за успелия родолюбец фолклористът Димитър Тренчев.
„Досегашната цикличност на две години отдавна не отговоря на нарасналия интерес и затова от догодина конкурсът ще стане ежегоден и ще обедини събитийно разделените сега два жанрови раздела. За народна музика – през лятото и за класическа музика – през есента“, разкри Татяна Сърбинска част от организационните планове. Те включват и тиражиране в България и чужбина на аудиоалбум – алманах на досегашните конкурсни издания. „За всички лауреати на конкурса ще има и презентативни концерти в България и чужбина, защото живият контакт на изпълнителите и авторите с публиката и на публиката с тяхната музика е най-добрият начин за популяризиране на българската музикална култура“, очерта в заключение мениджърската стратегия Татяна Сърбинска. Тя през 1991 година също имигрира в САЩ и се установява в град Бостън, където открива своя школа за българско народно пеене. Ръководи ансамблите „Славея“ във Вашингтон и „Китка“ в Сан Франциско. Успялата певица основава женския камерен хор за народно пеене „Диви жени“ и мъжкия - „Зорница“.
Гласът на Татяна Сърбинска е звучал на световно известни сцени като италианската Ла скала, английската Ковънт Гардън и американската Карнеги Хол, а през 2004 година печели във Вашингтон наградата „Уоми“ за световен музикален вокалист.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)