Избрани Новини

Събор връща гурбетчии в Сатовча

В местността Ливадите до Ваклиново идват над 25 000 души

Стотици гурбетчии ще се приберат в родната си община Сатовча от различни държави в цял свят заради традиционния събор край село Ваклиново, пише kmeta.bg. Местните хора, които работят в чужбина, си идват специално за този голям празник.

В последните няколко години за двудневните тържества в местността Ливадите до селището идват над 25 000 души не само от общината, но от целия Неврокопски край.

Тази година събитието е на 15 и 16 юли (събота и неделя), то е под патронажа на кмета на община Сатовча - д-р Арбен Мименов.

Проявата ще се проведе за 13-и път. Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите от региона. Той се утвърди като един от най-посещаваните, който дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен.

Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борбата свободен стил за мъже и жени, а също така и канадската борба.

„Чрез магията и красотата на българската песен и танци целим да покажем значимостта на българското фолклорно наследство и да възстановим старата българска традиция – хората да се събират и веселят заедно”, казва кметът Мименов.

Инициативният комитет по организирането и провеждането на събора уведомява всички, че има въведени такси. За ползване на платен паркинг се плаща по 2 лева за лек автомобил, за микробус – 10 лв., а за автобус и камион – 20 лв.

Пропуск за автомобили, обслужващи търговските обекти - ресторанти и сергии, за лек автомобил е 5.00 лв., за микробус - 10.00 лв., за товарен автомобил - 20.00 лв. Между 30 и 50 лева се плаща за търговските сергии в зависимост от мястото, където са разположени.

Търговците, които продават продукти на грил, тарифата е 300 лв., на дюнер – 150 лв., но без търговски маси и предлагане на напитки. Най-ниски са таксите за продажба на сладолед – 50 лв., на риба цаца – 40 лв., на пуканки, семки и памук – 40 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)