Избрани Новини

Три дни русалии играха танците си край Самуилова крепост

Първо място спечели група "Център“ от Петрич

В трите фестивални дни на "Русалии" на Самуилова крепост среща си дадоха над 60 състава за автентични хора и танци от общината, страната и чужбина, предаде Радио Белла. Групи за автентичен фолклор огласиха околността с ритмите на популярни народни песни. Организаторите - Сдружение "Духът на Хераклея", въпреки неблагоприятните атмосферна условия успяха да направят един истински празник за всички, които носят в сърцата си българското и българщината. На сцената през първия ден пяха за публиката обичани изпълнители от общината - Гуна Иванова, Димитър Коларов, Стоян Андонов, Карамфил Божиков, "Огражденска четворка" и ансамбъл "Гайтан".

Истинската битка се състоя през втория фестивален ден, когато компетентното жури в състав  председател изтъкнатият фолклорист проф. д-р. Георг Краев и членове Юлия Цанкова от БНР, Христо Кирилов от Петрич, дългогодишен ръководител на танцов състав - Петрич, Кирил Апостолов - хореограф на ансамбъл "Пирин" и Красимир Димитров, бяха истински затруднени от взривяващите изпълнения на участниците във фестивалната и конкурсна част. Истинска наслада доставиха гостите от Република Гърция - танцова група от Стримонико и групата за македонски фолклор от Харопо. Колоритно присъствие сред публиката отбелязаха представителите на Национално сдружение "Хайдути" и сдружение "Миноносец Дръзки" от Варна, които с оригиналните си носии и оръжие привличаха хората да се снимат с тях. Изявиха се гостите от Македония - ансамбъл "Тримери" от Струмица и КУД "Русалии" от с. Секирник, общ. Босилово.

28 бяха участниците в конкурса за автентична носия, представили оригинални облекла на прабаби и прадядовци, като някои носии бяха на над 150 години.

В събота от 19.30 ч. организаторите и кмета на общината заедно с представители на общинската  администрация, зам.областният управител А. Янчева и любезните домакини от ИМ-Петрич, в лицето на директора Сотир Иванов, от сцената на МФФ"Русалии" дадоха старт на надиграванията в най-оспорваната категория - конкурсът за автентично русалийско хоро. Това стана след приветствието на председателя на сдружението - организатор Димитър Яков и речта на кмета Димитър Бръчков към присъстващите гости.

Петричките русалии впечатляващо излязоха в единен строй ведно със своите музиканти и дадоха старта на надпреварата, в която освен тях се включиха съставът за автентичен фолклор "Калушари" от с.Хърлец, общ Козлодуй и съставът "Русалии" към културното дружество в с. Секирник, Македония.

Умората отстъпи място на настроението с песните на воеводата на македонската музика Володя Стоянов, който подари невероятен концерт за своите почитатели.

В последния фестивален ден, след оспорвани дебати, компетентното жури обяви дългочаканите резултати от класирането в различните категории на МФФ"Русалии".

В конкурса за традиционни хора първата награда отиде при Женската певческа група "Огражденски славей" при НЧ "Димитър Благоев 1958" с. Първомай с ръководител Георги Срадков.

Изненадващо журито присъди две втори награди - първата за "Калушари" от с. Хърлец, с ръководител д-р. Огнемир Симов, а втората за Танцов състав "Пиринска магия" с. Марикостиново с ръководител Валери Жганев.

Почетното трето място остана за танцьорите от Танцов състав "Шевица" с. Коларово с ръководител Димитрина Георгиева.

Оспорвано беше и класирането за автентична носия, където класирането по категории е следното:

- автентична мъжка носия - Димитър Петров от Петрич за русалийска носия

- автентична женска носия - Добринка Бацанова от Петрич за женска носия от с. Богородица

- детска носия - Олег Соколов от Петрич отново за русалийска носия.

Най-младият участник в тази категория беше Георги Роглев на крехките три месеца, носен от баща си.

Кулминацията беше при обявяване на резултати от конкурса за русалийски игри.

След горещи дебати журито отличи с първа награда група "Център" от Петрич с ръководител Валери Жганев.

Втора награда заслужено взеха "Калушари" от с. Хърлец с ръководител д-р Огнемир Симов.

Трета награда заслужено получиха русалийте от група "Златна фея" с ръководител Николай Айдаров.

Специалната награда на организаторите от Сдружение "Духът на Хераклея" спечели русалийска група от кв. "Поляните" с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджиев.

Грандиозното закриване на фестивала беше с над едночасовия спектакъл на Ансамбъл "Пирин" от Благоевград, които увлякоха публиката в кръшни хора, пожелаха успех на фестивала и повече родолюбиви българи, които догодина отново да преживеят това завръщане към традицията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов