Избрани Новини

Още една уникална творба ще се появи в Кюстендил

"Саламандър върху триста стъпала" е новият проект на художника Евгени Серафимов и неговата школа

Саламандър или по известен като дъждовник ще бъде изрисуван върху 300 стъпала в Кюстендил, предаде Дарик. Това предвижда новият проект на художника Евгени Серафимов и неговата школа „Новите майстори”. Предишната им инициатива бе „Майстора върху един декар”, където изрисуваха портрет на Владимир Димитров- Майстора върху площад „Велбъжд” в Кюстендил.
„Отново ще се случи градско изкуство на голям формат. Това е стара моя идея през лятото да се работи с деца. Проектът сега предвижда да бъде изобразен саламандърът на стълбите, които започват от пазара в Кюстендил в посока лесопарк „Хисарлъка”. Този подстъп не е е много любим на хората, тъй като е доста стръмен. Челата на стълбите обаче предлагат една изобразителна повърхност във височина. Идеята е това стълбище да се направи цветно, да се направи с ярки цветове, но не просто да се нашари, а да се направи силуета на един дъждовник, който погледнат отдолу, ще се вижда, че все едно се изкачва. Саламандърът населява лесопарк Хисарлъка и това е и причината да бъде изобразен той”, заяви художникът Евгени Серафимов. В проекта ще участват 20 млади художници от школата „Новите майстори”.
„Кюстендил трябва да затвърди името си на град, в който изкуството освен, че се е случвало в миналото, се случва и сега в едни нови форми. За да се обърне внимание на изкуството в днешно време, то трябва да бъде скандализиращо в положителния смисъл на тази дума”, допълни Серафимов. Началото на проекта ще бъде 10 юли. Саламандърът ще бъде оцветен в черно и жълто, като този път боите ще бъдат по-трайни за разлика от „Майстора върху един декар”. Целта е тази рисунка да остане няколко години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)