Избрани Новини

Деца се учат и забавляват в лятната музейна школа в Благоевград

Тя ще продължи до края на юни

Във вчерашното издание от лятната музейна детска школа експертът-нумизмат Нина Хаджиева бе подготвила изключително интересен и образователен урок. Урокът, разделен на няколко етапа, бе посветен на парите. Чрез занимателна презентация нумизматът на музея, предостави възможност на децата да се запознаят с техния произход и история, що е то нумизматика и кой е нумизмат, както и с технологията за производство на монети.
Малчуганите научиха къде са се появили първите монети, от какъв метал са изработени и какви изображения носят те. учениците се запознаха и с различни видове домонетни форми като раковини, черупки от миди, сол, чай, подправки, животни, върхове на стрели, медни късове, брадвички и слитъци и им бе предоставена възможност сами да упражнят „търговия“ с подготвените за целта мидени черупки и моливи. Децата бяха запознати с термини и понятия, свързани с монетите - реверс, аверс, гурт, релеф, номинал, както и каква информация носи монетата?
По време на урока на децата бе предоставена възможност за практическа работа и занимание. Всяко дете разгледа монета и се запозна отблизо с нейните елементи. Разгледаха различни по вид, време и произход монети, банкноти и ценни книжа, събрани в класьори. Учениците сами разчитаха надписи и разпознаваха образите от български монети от края на 19-ти и началото на 20-ти в. и надписа по гурта на монетите. Децата имаха възможност да направят разлика между антични и съвременни монети, както и да разгледат новата монета от 2 лв.
С изключително внимание и усърдност учениците подходиха и към друго занимание,  подготвено от нумизмата на музея, където трябваше да изрежат и слепят правилно лице и гръб на показаните в презентацията 5 броя антични монети на Аполония Понтика, Маронея, Атина, о. Егина и Ефес.
За финал на урока на школниците им бе предоставена възможност сами да оцветят по образец примерни банкноти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов