Избрани Новини

Олимпийският огън бе запален в Благоевград

Начело на почетната обиколка застана Елица Янкова

За поредна година студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ отбелязаха Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец с факелно бягане.
В обиколката, която се проведе в парк „Бачиново“, се включиха над 50 студенти и преподаватели от катедрите „Теория и методика на физическото възпитание“ и „Спорт“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и деца от спортните клубове в Благоевград.
Преди старта на факелното бягане символичният олимпийски огън бе запален от носителката на бронзов медал от XXXI Олимпийски игри в Рио де Жанейро и възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Елица Янкова. В проявата се включи и треньорът на Елица Петър Касабов. Сред участниците бе и първокурсникът в специалност „Спорт“ Иво Балабанов, участник в Младежките олимпийските игри в Наддзин, Китай през 2014 г. Освен със символичния олимпийски огън спортистите преминаха през трасето и с олимпийското знаме.
Поздрав към участниците отправиха деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев и деканът на факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт"  доц. д-р Стоян Везенков.
Всички участници в кроса получиха тениски с олимпийския символ, осигурени от Българския олимпийски комитет и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Наградите на спортистите връчи доц. д-р Даниела Томова, организатор на спортното събитие.


Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с решение на Международния олимпийски комитет /МОК/. През 1987 г МОК насърчава НОК да отбелязват Международният олимпийски ден с различни инициатива. Инициативата, която е традиционна, се организира от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на БОК и Община Благоевград.
На конгрес, проведен от 16 до 23 юни 1894 г. в Сорбоната, са представени идеите на международната общественост. В последния ден на конгреса е решено, че „първите съвременни Олимпийски игри“ ще се проведат през 1896 г. в Атина, в страната-родоначалник на игрите Гърция. С цел да организира игрите, е основан Международният олимпийски комитет (МОК). Първият президент на комитета е гръкът Димитриос Викелас, който е президент до края на първите Летни олимпийски игри. Генерален секретар е барон дьо Кубертен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов