Избрани Новини

Не достигат лекари в Благоевград

Спешно търсят четирима специалисти за двете ТЕЛК

Спешно търсят четирима специалисти за двете Трудово-експертни лекарски комисии в Благоевград, информира БНТ. Желаещи медици за обявените в Бюрото по труда свободните места обаче няма. В момента в експертните комисии работят около десет лекари, повечето от които са в пенсионна възраст. Пациентите пък се оплакват, че решенията за освидетелстване често се бавят.

Двете трудово-експертни лекарски комисии в благоевградската болница са единствените в областта и натовареността им е голяма. Всеки ден на прегледи минават средно по около 30 пациенти, а хората чакат с часове, за да влязат в кабинетите.

Пациентка: "Бих критикувала комисията, че е много неорганизирана работата на самата комисия... Няма насрочени часове - идваш сутринта и когато влезеш, тогава. Пътувам от Гоце Делчев, селата.  Като не можем да свършим днеска, утре пак трябва да дойдем, ден губим, време, разходи."

За да не пътуват хората от по-отдалечените райони в областта, от Регионалната здравна инспекция казаха, че обмислят да сформират комисии в Петрич и Гоце Делчев. Проблем обаче е, че и там има дефицит на лекари, защото повече от тях искат да разкриват частни кабинети.

Лена Павлова, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград: "Действително липсва желанието на колеги да работят, а това е ограничението законовото, което налагаше до момента предишната наредба. Колегите имат право да работят само в ТЕЛК съставите, като само един ден в седмицата им се разрешаваше да работят в болнично отделение. Младите колеги биха искали да работят в болнични заведения, за да могат да се развиват".

Здравното министерство вече прие наредба, която е внесена в Министерски съвет и се очаква с нея да се облекчи работата на лекарите, работещи в ТЕЛК комисиите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов