Избрани Новини

Балабановата фабрика в Бараково отваря врати

Днес откриват два музея в нея

Днес Книжно-мукавената фабрика, т.нар. Балабанова фабрика в с. Бараково, отваря врати отново. Селото е на 8 км от Благоевград в община Кочериново. Фабриката получи втори живот благодарение на Методи Панайотов, преподавател в Националната художествена академия, който от години изследва дейността на фабриката и свързаната с нея железница. Той е автор и на книги, посветени на фабриката - "Ние, децата от Балабановата фабрика" и "Рилската железница".

Днес от 10.30ч. е официалното откриване на два музея в две от складовите помещения на някогашната фабрика. Единият е Музей на железопътното теснолинейно дело, който ще е единствен в България по думите на Методи Панайотов. В него ще бъде експонирана композиция от осем вагона и един локомотив, наподобяваща някогашната Рилска железница, обслужвала книжно-мукавената фабрика. Той получи за отговорно пазене от БДЖ вагоните и локомотива преди няколко години, като ги експонира пред собствения си музей в къщата си в селото. Другият е музей на Балабановата фабрика, наречен "Иван Балабанов". Досега стотиците документи, снимки, предмети, които през годините неуморният изследовател е събирал, бяха в домашния музей в къщата на братя Панайотови на тавана. Там посрещаха и изпращаха стотици посетители, дошли да научат повече за личността на фабриканта Иван Балабанов и неговата история.

На събитието се очаква да присъства Симеон Сакскобурготски.Очакват се още гости от цялата страна и чужбина, посланици от държавите, от които е имало работници във фабриката - а в нея са работили около 300 руски белогвардейци. Поетът Никола Вапцаров също е работил в нея.

Ще бъде открит и паметник на Балабанов, изработен от Цветомил Христев, студент на Методи Панайотов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)