Криза за готвачи и сервитьори в Сапарева баня и Паничище - blagoevgrad.utre.bg

Криза за готвачи и сервитьори в Сапарева баня и Паничище

26 юни 2017, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сапарева баня

В Сапарева баня работят 80 къщи за гости и хотели

Ресторантьори и хотелиери в Сапарева баня и Паничище закъсаха за готвачи, сервитьори и бармани дни преди старта на летния туристически сезон. Те са в паника, тъй като не могат да намерят персонал. 

Дават по 1000 лв. заплата на готвачите, но майсторите на черпака не са доволни и искат по-високи възнаграждения. Според ресторантьорите кадърните готвачи в района са малко. Няма и желаещи да работят като бармани и сервитьори, на които се плаща по 25 лв. на ден плюс превоз до работното място, бакшиши и храна, пише viaranews.com.

В града на гейзера има средно училище по туризъм ПГ „Алеко Константинов”. Завършващите тази година гимназията са 19. Част от тях продължават образованието си в университети, а други се насочват на работа по Черноморието, където заплатите са по-високи.

“Всяка година преди откриване на сезона на Паничище срещам трудност с персонала. Така е при всички колеги. Няма подготвени кадри да работят в туристическия бранш“, заявява Николай Мертeкчийски, който е съсобственик на 5 хотела в Сапарева баня и Паничище. И допълва: "Минималната заплата за готвачи е 1000 лв., но няма подготвени кадри. Има няколко добри готвачи в общината. Търсят се сервитьори, бармани и камериерки. На сервитьорите и барманите заплащането е по 25 лв. на ден. Когато има голям оборот, им даваме и процент от оборота. Плащаме пътните разходи, ако не са от Сапарева баня. Налага се да назначаваме хора, които да се учат в движение, за да задържим клиентите. Проблемът е от години. Кадърните млади хора бягат по чужбина или на морето. В средата на юни се откри сезонът на Паничище. Ние, собствениците на хотели, сме в паника, нямаме персонал.“

В Сапарева баня работят 80 къщи за гости и хотели.

Подготвените кадри от туристическия бранш обаче казват, че е крайно време работодателите да започнат да ценят и уважават труда на работниците, които наемат, а не да гледат на тях като на втора ръка хора. Според завършилите училища по готварство възнагражденията са крайно недостатъчни, особено на фона на заплащането в други страни. В Германия на български готвачи плащат по 1500 евро на месец. "Ако се въведе строго регламентирано почасово заплащане в достоен порядък, ще има кадри. Колкото и да пищят собствениците на заведения, няма кой да им работи за тия пари, дето подхвърлят на хората, които наемат. Да си готвят и сервират сами", казват професионалисти.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета