Избрани Новини

С билки, вкусни гозби и песни отпразнуваха Еньовден в Делчево

Проведе се фестивалът "Еньовденски тайнства"

Китното село Делчево за поредна година бе домакин на традиционния фестивал, посветен на един от най-хубавите и магически празници през лятото – Еньовден. В навечерието на най-магическият ден в годината, много хора се включиха в приключенската разходка по пътеките около селото, за да наберат билки и цветя. След това млади момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

На самия Еньовден, около 5.00 часа в местността „Вълчова тумба”, посрещнаха слънцето, изпълниха  древните ритуали, свързани с празника и набраха най-лековитите билки.

По-късно на площада в село Делчево се откриха и традиционните за фестивала ателиета, които всяка година привличат много посетители. Десетки момичета и жени се включиха в ателието за изработване на еньовски венци, а най-красивите три бяха отличени с награди. И тази година Еньовата буля отправи своята благословия към всеки, който реши да се провре за здраве и късмет през Еньовския венец.

Най-вкусният щанд отново бе този на ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Учениците, заедно с техните учители, бяха подготвили много вкусни ястия и напитки, приготвени с билки от този край.

На мегдана в Делчево имаше и ателие по грънчарство, което се радваше на голям интерес у присъстващите. Мнозина сътвориха изделия от глина със собствените си ръце.

Специален гост на фестивала „Еньовденски тайнства“ бе топ-готвачът Лео Бианки. Той приготви две ястия – италианска паста по два различни начина, подправена с български билки. Десетки хора наблюдаваха как Лео готви, докато самият той подробно обясняваше кое е най-важното за средиземноморската кухня и как тя може да се приготвя в България с билките, които имаме в нашата градина.

И тази година на площада в китното село имаше благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки можеше да си закупи билка. Със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В програмата на фестивала „Еньовденски тайнства” участваха още Танцова формация „Неврокопчанче“ с ръководител Костадин Гьоргов и Даниела Георгиева.

Вечерта за всички любители на съвременната българска музика бе концертът на певицата ДАРА. Стотици почитатели на популярната певица и участничка в шоуто Х фактор се събраха на площада в село Делчево.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов