Избрани Новини

Дупница моли Самоков и Костинброд да вземат боклука й

6 общини от областта - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно плащат драстини глоби

Община Дупница пратила писма и очаква с притеснение решението на общинските съвети в съседния Самоков и на минипарламента в Костинброд да разрешат временно да транспортира битовите си отпадъци на тяхното сметище, каза зам.-кметът Красимир Георгиев, цитиран от Kmeta.bg. Такова писмо беше изпратено и до община Перник, но от екипа на градоначалника на миньорската община д-р Вяра Церовска последва бърз отказ. Неофициално се коментира, че и от Самаков няма да последва "да". "Нямаме никаков известие от Костинброд", отбеляза Георгиев.

Сметището над ж.к. Бистрица, където сега се транспортира боклукът на Дупница, ще бъде затворено до края на годината, категорични са от екоминистерството. То и без това често се самозапалва, пуши и трови близкия жилищен комлекс с около 15 хиляди жители. След Нова година общината няма решение къде ще кара отпадъците си, ако и Самоков и Kостинброд откажат временно да приемат ежедневно събираните отпадъци на Дупница.

Ситуацията стана още по-сложна, след като на последното заседаниe на общинския съвет в Дупница не беше взето решение за преотреждане на около 200 декара имоти край селата Джерман и Грамаде, върху които да бъде изграден и разположен центърът за преработка на неопасни отпадъци. Три гласа не достигнали решението да мине. Вече 5 години жителите на Джерман водят съдебни дела и организират епични протести срещу изграждането на депо за отпадъци в м. Спротива - на около 500 м от къщите им. И на още толкова до автомагистрала "Струма". Там трябва да се депонират отпадъците на 6 общини от областта - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно.

Проектът за депото при Джерман засега няма шанс да бъде реализиран, поне в близките години. И шестте общини плащат драстични глоби от това, че не ползват модерна депо и инсталация за преработка на отпадъка. Кюстендил например плаща по около 1 милион лева годишно. Дупница - прибризително толкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)