Избрани Новини

Гората храни хората от село Аврамово

Събират диви плодове, гъби и билки и ги продават на пътя на Предела

Жителите на якорудското село Аврамово разчитат за своето препитание основно на гората. Дойде ли лятото, жените от населеното място хукват към планината, където събират диви плодове, гъби и билки, информира Дарик.
След това продават събраното, а от това, което не успеят да пласират, приготвят най-вкусните сладка и конфитюри. Салиха Исмаил е една от тези жени от Аврамово, която разчита единствено на гората и на крайпътната търговия. 
Всеки ден съпругът й я оставя на пътя в прохода Предела, за да продава от домашните консерви. На шосето паркира и микробус, пълен с какви ли не вкусотии. В подвижния магазин има всичко - сладко от диви ягоди, малини, боровинки, шипков мармалад, билки и боров мед.
"Тази търговия не е много печеливша, ама за нас няма друго препитание. Земеделието е нашият живот и така сме всички в село Аврамово. Какво да правим, няма друг начин", разказва Салиха от Аврамово. 
Жената от Якорудско разчита основно на софиянци и чужденци, които на връщане от Банско спират край шосето, за да си купят пресни плодове или някое и друго бурканче със сладко и конфитюр.

„Трудно е да се препитаваш само от гората, но друга работа в нашия край няма“, казва примирено тя. 
В якорудското село жените масово се занимават с бране на плодове и билки. Всяка сутрин се организират на групи от по седем-осем човека, събират по няколко дребни левчета, които плащат за превоз на някой местен, който има микробус. Той ги натоварва и ги оставя в гората. Вечерта отива да ги прибере.

„Цял ден сме в гората. Събираме всичко, което срещнем – ягоди, малини, къпини, боровинки, билки, шишарки“, изрежда Салиха. Каквото не могат да продадат веднага на клиенти, приготвят в консерви. Така имат продукцията за продан и през зимата, когато няма работа в гората. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)