Избрани Новини

Неврокопският митрополит Серафим ще освети нов параклис в Огняново

Храмът е наречен "Св. апостол Павел“

Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим ще освети новия параклис „Св. апостол Павел“, който е изграден в село Огняново, община Гърмен. След водосвет и Света литургия параклисът на името на светия апостол ще отвори врати за всички миряни и туристи в известния балнеоложки курорт. Параклисът „Св. апостол Павел“ е изграден по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство. Откриването на параклиса е част от тържествата, посветени на Св. апостол Павел, които се провеждат на 29 и 30 юни 2017 г. в село Огняново.
Мястото за градежа на параклиса „Св. апостол Павел“ и основополагащият камък са осветени лично от  Неврокопския митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е възложена на арх. Стела Дулева, известна с проектите си за изграждане на различни християнски храмове в страната. Екстериорът на параклиса е дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е автор на всички мозайки вън и вътре по пода. Изрисуването на основните икони на иконостаса също е дело на Коцалев. Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от Копривлен. Вратата е направена от масивен дъб, а иконостасът -  от липа. Изписването на вътрешната част на параклиса е възложено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа се извърши от строителна фирма IB Building.
Параклисът „Св. апостол Павел“ се намира в двора на бившия Профилактариум Огняново, днес хотел Therma Vitae. Мястото за построяване на храма именно в Огняново никак не е случайно. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където днес, стотици години след делото на св. апостол Павел, много хора идват тук, за да лекуват различни болежки. Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „Постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Делят го около 70 км от Филипи (недалеч от дн. Драма), където св. ап. Павел със сигурност е проповядвал християнството – според преданията там той покръства и първата европейка – Света Лидия. Известно е и неговото послание до филипяните – жителите на този град. Някои учени предполагат, че древният римски град Никополис  ад Нестум, разкрит при разкопки край Гоце Делчев, е всъщност същият Никопол, където апостолът е очаквал ученика си Тит. И досега по тези земи може да се чуе преданието, че минералните извори при Огняново са благословени лично от Св. апостол Павел – по неговите молитви Бог ги е дарил с целебна сила. Осветените от Св. ап. Павел води ги сравняват с елея, който църквата освещава със специално тайнство за изцеряване на болни.
Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, който се е експлоатирал още в древността, е с температура на водата при различните извори в селото между 39 и 43 градуса. Физико-химичният й състав помага при лечението на над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)