Избрани Новини

Читалищата в Банско и Добринище - нови и отвън, и отвътре

Те са преустроени и с подобрена енергийната ефективност

Завършиха дейностите по преустройство и подобряване на енергийната ефективност на читалищата в Банско и Добринище. Двата проекта бяха одобрени за финансиране едновременно от Националния доверителен еко фонд. Проектът за „Преустройство и подобряване на енергийната ефективност на читалище „Никола Вапцаров – 1894” – гр. Банско” е на обща стойност 184 139,80 лв., като съфинансирането от страна на община Банско е в размер на 15%. Изпълнявайки заложените дейности, бе подобрено състоянието на сградния фонд на читалището. Бяха подменени част от осветителните тела и електрически инсталации. Радиаторите са заменени с вентилаторни конвектори, вкл. в залата за танци – първо и второ ниво, а кинокабинката вече ще се отоплява с алуминиев радиатор. Допълнително бе изпълнена изолация на външните стени и покрива, и подменена останалата неподменена дограма.
Извършените дейности, свързани с подобряване на енергийната ефективност на Народно читалище „Димитър Благоев 1925” – град Добринище” са в размер на 128 905,91 лв., като отново дела на община Банско във финансирането е 15%. Покривът на читалището вече има поставена топлоизолация, подменена е дограмата, подобрена е електрическата инсталация. Дългогодишният проблем на сградата, свързан със скъпото и неефективно отопление на помещенията, намери своето решение, като бе изграден топлопроповод към близкото учебно заведение, откъдето читалището ще черпи топлина зимно време. Монтираната нова отоплителна инсталация ще позволи провеждането на редовни събития и по-активна читалищна дейност в студените месеци от годината. Голяма част от осветителните тела и тук са подменени със светодиодно LED осветление.
„Създаването на модерна среда за предоставяне на културни, образователни и социални услуги бе водещото в тези два проекта. Направените интервенции ще осигурят условия за разнообразяване на портфолиото от дейности на читалищата и запазване статута им на водещи културни средища. Изграденият топлопровод, който свързва отоплителната инсталация в читалището с тази на училището в града, ще обслужва също сградата на кметството, което досега се отопляваше нерентабилно. Така затваряме кръга, като ще постигнем намаляване на разхода за отопление в още две общински сгради и ще запълним монтираните мощности на отоплителната система на учебното заведение” коментира кметът Георги Икономов завършването на проектите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)