Избрани Новини

Стара кирпичена къща привлича туристи в Белица

Предприемаческата активност в района се засилва

Голям интерес към стари къщи в района на Белица. Семейства ги купуват и ги превръщат в привлекателно място за туристи, съобщава БНТ. Гостите могат да се докоснат до автентичната семейна атмосфера на този край, традиционни обичаи, както и да опитат местни ястия от домашно произведени продукти.

Със своите атрактивни екопътеки, природни забележителности, дух и традиции Белица привлича все повече туристи. Семейство Шопови са едни от първите, които купуват стара кирпичена къща и я превръщат в атрактивно място за отдих и почивка.

Иван Шопов:
"Строена е след Илинденско-преображенското въстание когато местното население се изселва в Самоков, след като се връщат, построяват къщата си всичките така и тая къща, температурата понеже старото излъчване е друго нещо като е тухла и цимент - съвсем друга топлина."
Галина Шопова:
"По е хубаво отколкото климатик."

Стопаните сами произвеждат всички продукти, от които приготвят традиционните храни, които предлагат на гостите .

Иван Шопов:
"Имаме боб, домати картофи, лук - всичко, което е за региона, което може да се произведе, тука го произвеждаме."
Галина Шопова:
"Беличкият кромид, който е най-важен тука, те му викат каба лук, щото е воден и е много сладък."
Иван Шопов:
"Зимно време може да предложим и дивечево месо, понеже и двата сина сме ловци. А сега най-много залагаме на пчелите."

Освен гости от страната семейство Шопови вече посрещат и чужди туристи, които предпочитат домашната атмосфера на къщата пред лукса на хотелите.

Иван Шопов:
"Беха ни изпратени тука от читалището едно семейство с две деца, англичани. Нашите картофи най-много ги харесаха. Картофи с малко сиренце."

Семейство Шопови, както и други собственици на семейни къщи от Белица, се надяват на по-добра реклама от Общината на културните и природните забележителности на този край, за да могат все повече туристи да го посещават.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов