Избрани Новини

Сръчни домакини нагостиха празнуващите в Ракитна

Раздадоха вкусен курбан и уханни погачи

Десетки миряни почетоха в аванс Света Великомъченица Неделя в Црънгалова махала на село Ракитна. Десетки потомци от Ракитна се събраха да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

Кметът Апостолов и кметовете на Ракитна Стефан Костов и на Брежани Благой Стефанов също уважиха празника. Няколко казана супа и курбан се приготвяха от рано сутринта, с който организаторите нагостиха всички присъстващи.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната - вкусния курбан и десетките питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини. Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника под жаркото слънце и високите градуси.

Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички.

По традиция на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин, всички празнуват. Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица.

Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци, съобщават от Община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов