Избрани Новини

Атанас Багашев, фотограф: Предавам усещането си за момента

Иска да покаже красотата на България чрез своите фотографии

Победител в конкурса на тазгодишното издание на „Месец на фотографията“ – 2017 г., обявен от Община Блрагоевград, е студентът Атанас Багашев. Той получи грамота и награда фотоапарат.

Ето какво разказа той за себе си и фотографията за читателите на Blagoevgrad.utre.bg:

"Участвам за втори път в този конкурс. Когато го обявиха, реших да се включа отново. Наградената снимка заснех миналата есен. Какво ме накара да я направя? Когато минаваш покрай такива гледки, които явно не се забелязват от всеки човек, като фотограф искам да ги представя по начин, чрез който хората да ги видят, когато нямат време да обърнат внимание на красивите неща в ежедневието. Защото най-важното за мен е да обръщаш внимание на малките неща, защото в забързаното ежедневие хората не обръщат внимание на красивите неща около нас - говоря в природата, а те са нещата, които те карат да се усмихваш. Също така емоциите, усмивките на хората и т.н.

Аз снимам в много жанрове и много неща могат да ме накарат да снимам. Трябва да е нещо, което да го видя по начин, по който останалите хора не го виждат. Трябва да ми направи адско голямо впечатление, да го видя и усетя със сърцето си, че това нещо заслужава да бъде заснето.

Портретна фотография също съм правил на млади хора - като млад фотограф. Грабват ме лица с неестествени черти, с нестандартен цвят на очите. Всеки човек е уникален сам по себе си. Затова не мога да кажа - това е типажът, който ми харесва. Защото фотографът прави не просто снимка, а предава усещането си за момента, в който прави снимката.

С фотография се занимавам от година и половина, оттогава имам един професионален апарат и започнах на шега. От родителите ми беше подарък. Иначе съм студент трети курс специалност "Телекомуникации" в Техническия университет в София, на 21 години съм, като цяло фотографията ми е хоби, занимавам се и с други дейности".

Атанас Багашев не носи фотоапарата винаги със себе си, но смята в близко време да обиколи няколко местенца из България и да ги покаже на хората, за да не ги изпускат и да знаят колко е красива страната ни. Защото, както казва Атанас: " Обикалят разни места в чужбина, а не виждат абсолютно нищо от красотата тук - природа, забележителности, които са на супер близко разстояние и си струва да се отиде и да се видят, а защо не - и да разпуснат на тези красиви местенца..."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов