Избрани Новини

Пътна полиция хваща по 1000 нарушители на ден

Общество

04-07-2017, 09:05

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шествие в София за войната на пътищата

Най-честите нарушения са каране без книжка или под въздействие на алкохол и наркотици

По хиляда нарушители на пътя всеки ден хваща Пътна полиция. Те карат без книжки или под въздействието на алкохол и наркотици. Стряскащата статистика съобщи в ефира на БНТ главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция.

Едва на 10 на сто от тях досега са били свалени регистрационните табели на колите. С новите разпоредби броят на санкционираните ще се увеличи, което ще спре повече шофьори да карат пияни или без книжка, надяват се от КАТ. Полицаите ще проверяват вече и пътниците в колите, които спират.

По думите на инспектор Росен Рапчев, лятото е най-натовареното време във връзка с безопасността на движение, тъй като пътищата са изключително натоварени и трафика е много засилен. "Ето защо всички налични екипи в Пътна полиция ще бъдат на главните пътища и автомагистралите и най-вече към курортните комплекси и към границата с Гърция и Турция. Освен контрола на скоростта, която е и причината за доста от ПТП-та, ще се следи и за агресивните водачи, които ще бъдат изкарвани от пътя", обясни инспектор Рапчев.

"Предвидили сме специализирани операции. При такива операции ще намаляваме скоростта и на места с отбивки ще се извършва контрол. Вече всички пътни полицаи имат таблети и ще се проверява цялото досие на водача. Неплатилите глоби ще трябва да ги платят на място. Освен това, полицейските служители ще проверяват и всички пътници в автомобила и ще връчват фишове и на тях, ако имат такива", каза още той.

"Средно по хиляда фишове констатираме седмично за наркотици, алкохол и неправоспособност. Тенденцията е от няколко месеца. Само на 10% обаче са свалени номерата. Сега с новите промени в Закона за движение по пътищата се надявам, че това ще се промени", допълни главен инспектор Росен Рапчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов