Избрани Новини

Управител и кранист на съд за за причинена смърт на общ работник

Обвиненията срещу Атанас Т. и Стоян С. са за немарливо изпълнение на дейността им

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Атанас Т. и Стоян С. за извършено от тях престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През юни 2014 г. дружеството „Д.“ ЕООД възложило на „Т.Х.“ ЕООД извършване на услуга, включваща подготовка на цистерните за преместване, за което бил сключен договор. Те са намирали в „Петролна база“ в гр. Гоце Делчев, били предназначени за гориво, с тегло 3 800 кг. всяка. Една част от цистерните били поставени върху бетонови постаменти, а другите лежали върху пясъчници. За извършване на възложената услуга следвало да бъдат свалени крепежните елементи, с които цистерните били прикрепени към бетонен постамент, и оказана помощ при преместването им от допълнително наета техника.

Управителят на фирмата-изпълнител – обвиняемият Т., приел работата да се извърши посредством използване на товароподемен кран. За целта той ангажирал няколко работника, на които не бил проведен инструктаж. Като работодател Атанас Т. не създал предварителна подготовка и организация на мястото, където щяла да се извършва товаро-разтоварната дейност и не предприел необходимите мерки за безопасност.

На 10.06.2014 г., с оглед предварителна уговорка, на „Петролна база“ бил изпратен автокран марка „Либхер“, управляван от обвиняемия Стоян С., който работил като кранист в „К.“ ЕООД. Окачването на цистерните ставало чрез използване на метален прът, около който работниците нахлузвали стоманено въже, закачено на куката на крана. След това те поставяли металния прът в отвора на цистерната, а кранистът опъвал въжето, докато той прилепнел плътно за гърловината на цистерната. В рамките на една седмица по този начин няколко цистерни били натоварени на камиони.

На 17.06.2014 г. преместването на цистерните продължило. В момента, когато единият от работниците, извършващ дейностите като „прикачвач“ – Мустафа П., бил под цистерната, металният прът се приплъзнал, при което въжето около него се изхлузило и цистерната се стоварила върху бетоновите пласменти. При падането, намиращият се под нея мъж, бил затиснат. Веднага били предприети действия за повдигане на цистерната и изваждане на тялото на пострадалия, обаче вследствие на получените тежки травми той починал веднага.

Обвиненията срещу Атанас Т. и Стоян С. са за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, което довело до смъртта на работник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов