Избрани Новини

В Брежани се мобилизират! Храмът "Св. Димитър "се руши

Животът

12-07-2017, 21:01

Снимка:

simitli.info

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огромни дупки зеят по моста в Симитли

Носещите стени са пропукани

5000 лева отпусна Дирекцията по вероизповеданията за заздравяване стените на 170-годишния храм  "Св. Димитър"  в Брежани.  Църковното настоятелство, кметството в Брежани и сдружение „Хора и традиции“ със съдействието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, подготвиха писмо със зов за помощ, тъй като носещите стени са пропукани и храмът е застрашен от разрушаване. Затова екстремно трите организации потърсиха помощ и беше одобрена скромната сума от 5000 лева. 
За големи тържества през октомври, посветени на храм "Св. Димитър", се подготвя църковното настоятелство, кметството в Брежани и сдружение „Хора и традиции“, чийто представители се обединиха в идеята да популяризират храма и неговите ценности сред младите.  
Православният храм „Св. Димитър” в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни храмове. По възраст го изпреварват само църквата „Св. Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград. 
"Два пъти е опожаряван и два пъти възкръсва от пепелта", напомня отец Янко. 
Амбициозна програма са начертали организаторите, която може да бъде изпълнена с моралната и финансова подкрепа на ктитори и спомоществували с дарение по сметките на община Симитли за кметство Брежани в храма или чрез сдружението. 
Неделни проповеди за деца и ученици през целия октомври ще изнасят в храма светски личности като кмета на община Симитли Апостол Апостолов, учители, художници, писатели и др.
Ще се организират пленери и конкурси за деца, а в голямата празнична литургия, при осигурен спомоществувател, ще участва ангелогласният хор “Йоан Кукузел“. 
Храмовите празници съпътстват Осмия празник на брежанския кестен на 14 октомври, чиято програма също ще бъде подчинена на 170-ия рожден ден на храма. Ще се организира пленер на художници от България, ще се проведе научна конференция за съдбата на кестеновите гори, а в концерта ще писнат „101 КАБА ГАЙДИ“, ще запеят брежанските баби, ще затанцуват млади и стари от страната и чужбина.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)