Избрани Новини

Човешките истории зад дарителската кампания за храма в село Илия

Новините

17-07-2017, 08:38

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кухнята за бедни в Грамада се обзавежда с маси

Монаси подкарват комбайни

В селото отново звучат камбани

Както писахме, в село Илия официално беше осветен храмът "Свети Пророк Илия". Построен е на мястото на манастирски комплекс, унищожен през 19 век. Благодарение на хиляди хора от цялата страна, в селото отново звучат черковните камбани.

Село Илия има само 30 постоянни жители. За да го има Божият дом се обединиха хиляди хора от цяла България.Но какви човешки истории седят зад широката дарителска акция?

Цветанка Мезурова е майка на 6 деца и баба на 10 внуци. Тя е сред дарителите помогнали да има храм в селото.

Цветанка Мезурова:
"Много съм щастлива и призовавам всички хора, които са тук и които ни гледат по телевизията, нека за тези хубави черкви и манастири да отпускат, да дават пари."

За освещаването на църквата в Илия пристигнаха и хора, отдавна напуснали родното място. Семейство Гелински се връщат тук след 30 години.

"Майка ми е от тука. Е там, на сто метра, е била градината едно време, ама много години са минали. В тия 30 години, в които сме заедно, два пъти сме идвали."

Инициатор на кампания, за да има днес храм в село Илия, е Инициативен комитет наречен „Зограф“, създаден специално за благородната инициатива.

Д-р Емил Жатов - председател на Инициативен комитет „Зограф“
"В България има много добри хора и това ми дава основание да кажа, че България ще я има винаги. Това е дело не на мен, не на един, двама, десет души - това е дело на хиляди хора.“
Борис Далийски - кметски наместник на с. Илия:
"Селото се е погрижило да създаде и то, един храм да има. Понеже тука всички села си имат храмове, само ние нямахме."

Около 30 хиляди лева бяха събрани от дарения за храма в село Илия. А хората обединили се около добрата кауза за съхранение на християнската вяра се надяват примерът им да бъде последван и другаде, обобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)