Избрани Новини

КЗП: "Започва информационна кампания на Европейския потребителски център"

Комисията извършва непрекъснати проверки

Започва информационна кампания на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите. Това съобщи по БНР Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

"Ежегодно Европейският потребителски център към нашата Комисия ръзгръща подобни кампании. Те са много полезни. В различни точки на Черноморието се разполагат щандове, на които гражданите могат да получат бързо информационни материали и консултация по различни потребителски въпроси, включително трансгранични - пътуване със самолет, закъснение на полети и т.н. Тези

кампании са и много атрактивни, както за децата, така и за родителите, защото се провеждат игри, по време на които може да се научат полезни факти", разказа Маргаритов.

Първото събитие в рамките на кампанията е днес в Поморие. Утре в морската градина в Бургас ще се проведе брифинг с участието на Константин Райков, член на КЗП, експерти от регионалната дирекция на Комисията и директора на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

На въпроса как абонатите на телекомите да се предпазят от настъпателните ексклузивни оферти по телефона за сключване на нови договори Маргаритов предложи позитивен поглед, който да превърне дефекта в ефект посредством силните страни на тази понякога агресивна атака към потребителите. "В отбранителната тактика следва да включим преценката дали това, което ни се предлага, макар и като комбинация от услуги на пръв поглед да изглежда на много ниска цена, представлява онова, от което ние оптимално имаме нужда. Да не би да са включени неща, които ние никога няма да използваме, но ще заплащаме общата пакетна цена", каза председателят. Той обясни, че отправеното по телефона предложение не обвързва както преди години потребителя с договор. Сега той може да настоява предложението да му бъде изпратено по пощата, куриерът да го остави и едва след като се запознае и е съгласен с условията да вземе решение да го подпише. След подписването, в случай че няма клауза за автоматичното му влизане в сила, има срок за отказ - до 7 дни, ако договорът е сключен в офис на телеком и 14 дни при сключване от разстояние. "Има опити да се събират всички услуги в един договор, но потребителите трябва да настояват за всяка услуга да си има отделен. Когато изтича срокът на дадения договор за конкретната услуга, не сме длъжни да го подновяваме, защото по силата на закона тогава той се трансформира в безсрочен", информира още председателят.

Маргаритов потвърди, че Комисията извършва проверки във връзка със станалия известен в края на миналата седмица случай с несъстояли се почивки на българи в Гърция. "Стремим се всячески да направим така, че тези потребители да получат обратно своите пари, заплатени срещу ненаправена резервация. В конкретния случай става дума за злоупотреба от страна на въпросния туроператор с доверието на потребители, които са били редновни негови клиенти и затова са се и предоверили. Водили са телефонни разговори, впоследствие без никакви писмени документи или доказателства за преговорите с туроператора, извършили са плащане, а се оказва, че резервация не е направена. За това те са уведомени в последния момент. И съответно са подали контестация за анулиране на резервациите и въз основа на това сега се получава така, че туроператорът злоупотребява, твърдейки, че тези потребители сами са поискали да си анулират резервациите. В действителност от това, което чуваме и виждаме, както и от доказателствата, които събираме, установяваме, че тук има нарушения", коментира председателят. Той направи принципен извод от конкретната ситуация. Дори когато потребителите са били клиенти на определен туроператор, пътували са и всичко е било наред, винаги да настояват тази поредица от действия и документи да е налице и да разполагат с доказателствата, които впоследствие могат да им послужат да бъдат обезщетени. Маргаритов добави, че този пазар е динамичен. И припомни, че в миналото е имало случаи авторитетни туроператори да изпаднат във финансови затруднения и се е налагало да преустановят своята дейност. Ето защо ваучерите, имейлите от предшестващата резервацията кореспонденция, платежните документи е добре да се изискват и да се пазят поне до момента, в който потребителят пристигне на място и лично се убеди, че всичко е наред.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов