Избрани Новини

Благоевград ще преклони грави пред Апостола

С богата програма Благоевград ще отбележи 180 години от рождението на Васил Левски

Благоевград ще отбележи 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на революционера. Жители и гости на Благоевград ще отдадат почит и ще се преклонят пред героизма на Левски днес от 10.00 часа на площад „Васил Левски”. Богатата програма в памет на Васил Левски продължава в 10:30 часа с рецитал в Регионална библиотека ‚Димитър Талев“- Благоевград.
За поредна година паметта на Дякона ще бъде почетена и  с  организиране на състезание на дълъг скок под мотото "Достойни за името на Апостола".  Инициативата цели да отдаде почит към делото и идеалите на Левски. Организатори са община Благоевград  и Лекоатлетически клуб "Джордан". Състезанието ще се проведе на 18.07. 2017 от 10.00 часа на спортен комплекс "Пирин".  Записване за участие се провежда на място, без възрастови ограничения.
В деня, отбелязващ рождението на Васил Левски, жителите и гостите на града ще могат да  видят изложба в чест на Дякона в залата на Регионален исторически музей - Благоевград, която ще бъде открита в 11:30 часа. 
Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.
Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго.  Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г.
В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. Образът на Левски нееднократно е поставян на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети.
Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост получава името Левски (според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)