Избрани Новини

Разлог отбеляза рождението на Васил Левски

С шествие поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола

Апостолът на свободата е един от идеолозите на българската национална революция. Роден е в подбалканското градче Карлово, а делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.
По повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски, жители и гости на Разлог начело с кмета инж. Красимир Герчев се включиха в шествие до Кипревата къща, в която Васил Левски идва през 1869 г. и основава революционен комитет в тогавашна Мехомия. Интересни факти и детайли от престоя на Левски поднесе музейният работник в Исторически музей-Разлог Илия Тантилов. След поднасяне на цветя пред паметната плоча на стената на Кипревата къща, шествието се отправи към паметника на Апостола в центъра на града, където слово изнесе д-р Георги Тренчев, член на Управителния съвет на Общобългарския комитет „Васил Левски“. В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев и зам.кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, политически партии, общественици, признателни граждани.
Пред сградата на Община Разлог бе експонирана и изложба със снимки и витрини, представящи живота на Васил Левски, както и макет на Кипрева къща.
Юбилейните мероприятия, посветени на 180 години от рождението на Апостола на свободата, са организирани от Община Разлог и Исторически музей-Разлог. Неизменна част от събитието бе Духовият оркестър с ръководител Благой Юруков към НЧ „15.09-1903-1909“, а ученичката Симона Коюмджиева към Детската театрална група с ръководител Росица Тумбева изпълни стихове за Васил Левски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов