Избрани Новини

Kаскада от водопади над село Овчарци привлича туристи целогодишно

До най-големия водопад “Горица“ е направена екопътека с дължина 2 км

Каскада от водопади, намиращи се над село Овчарци, целогодишно привлича много туристи, информира БНТ. До най-големия водопад “Горица“ е направена екопътека с дължина 2 км. Интерес към природния феномен имат хора, които посещават Сапарева баня заради лечебните свойства на минералната вода, както и опитни туристи, любители на Рила.

Екопътека “Горица“ преминава по долината на седемте водопада. Изградената отсечката води до първите два от тях, които са обявени за природна забележителност преди повече от 50 години. Екопътеката е добре поддържана, има информационни табели и се изминава за около 15 минути. През летните месеци в селото идват много туристи, които посещават водопадите, заради краткия преход и като разходка сред чистата природа на Рила планина.

"Много ми харесва. Пътечката, водопада, гората, всичко."

"Има скали да се катериш, водопада, чиста природа, свеж въздух."

"Харесва ни района много, има забележителности."

Овчарченският водопад е най-ниско разположеният в Рила. Височината, от която пада водната струя, е почти 40 метра и е обявен за защитена територия. Местните хора са го нарекли “ Горица “ и разказват легенди за това място.

Радка Лазарова: "Турски бей, който е тръгнал към Германея, минава през селото и харесва една от момите, която се е казвала Горица. И за да избегне злата участ - беят да я вземе за жена, тя се хвърля от първия водопад във водите на реката."

От екопътеката, водеща до водопада, туристите могат да продължат прехода в планината към по- високите части на Рила или други къмпинги и хижи, които се намират на територията на община Сапарева баня.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов