Избрани Новини

Добрият стопанин се готви от лято за зимата

Тази година разрешителните за добив на дърва за огрев ще се издават по-рано

От тази година Югозападното държавно предприятие ще издава разрешителните за добив на дърва за огрев за домакинствата по-рано - още от 15 август, информира БНТ. От предприятието смятат, че по този начин ще се намали незаконната сеч в горите и ще се направи по-добра организация при снабдяването на домакинствата с дърва за отопление. Хората, които живеят в планинските райони, както и социално слабите, ще бъдат с предимство при закупуването на дърва от държавното предприятие.

Янко Петков е на 85 години и живее в планинското село Бистрица край Благоевград. Работил е в горското стопанство, а преди да се пенсионира, е добивал дървата за огрев на дома заедно със своето семейство. От няколко години, заради влошеното му здравословно състояние, той купува дърва от горското стопанство в Благоевград. “Подаваме молба до кмета и после колко може да купиме 2, 3 кубика. Ти какво имаш парички толко ще купиш 2, 3, 5, по два кубика купувам.”

Валерия Лазарова живее от 17 години в благоевградското село Бистрица. Казва, че всяка зима осигурява топлината в дома си, като купува дървата от частни фирми в Благоевград. “3 кубика използвам дърва. На мен лично ми стигат, защото не обичам много топлината. Миналата година бяха 90 лева.”

Преди началото на зимния сезон държавните горски стопанства определят количеството дървесина, което може да бъде добито от горския фонд и предоставят данните на кметовете.

Инж. Юли Сираков, главен експерт Опазване на горски територии към Югозападното държавно предприятие в Благоевград: “Всеки кмет предоставя списъка, който се одобрява от директора на териториалното поделение. Там пише името на един от домакинството, като се посочва колко кубика дърва може да добие и къде.”

Според наблюденията на Югозападното държавно предприятие най-много случаи на нерегламентирана сеч има през есента и за това още отсега провеждат срещи със служители на полицията и кметове за опазването на горския фонд. Само за миналата година е конфискувана над 2 хиляди кубически метра незаконно добита дървесина, която се намира в базите за съхранение на държавното горско стопанство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов