Благоевград отбеляза 75 години от смъртта на Никола Вапцаров - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбеляза 75 години от смъртта на Никола Вапцаров

23 юли 2017, 12:16 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Положиха цветя пред барелефа на поета

Благоевградската общественост почете 75 години от смъртта на поета Никола Вапцаров с полагане на цветя. Пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”, се поклониха представители на Община Благоевград, представители на политически партии, общественици, граждани. Актьорът от ДТ „Никола Вапцаров” Николай Кимчев припомни част от творчеството на Вапцаров чрез стихотворението ”История”.
Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори, и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров  учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда във възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст  –  към морето и машините. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката, се премества със семейството си в София през 1936 година. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература.  Арестуван е през март 1942 г., а на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян.
Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.

 Коментари (1)

Потребител
Нина
Пет-шест души браво бе, къде е кметът, къде е Хр.Шопова, дето все се пъчи д него, къде са тия от читалището, дето носят името му, от театъра - също.Засрамете се, нещастници!
30 юли, 07:46 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета