Избрани Новини

Благоевградски роми протестираха заради убит мъж

Протестът премина при засилено полицейско присъствие

Убийство на гробар вдигна на бунт ромите в Благоевград в неделя, информира kmeta.bg. 47-г. Николай Ефтимов преди 10 дни лежал пиян на стълби пред кооперацията, където на първия етаж живее бившият военен пенсионер Радой Тодоров. Той направил забележка на пияния мъж да се махне, но му се изрепчили той и още двама. Вместо да извика полиция военният пенсионер грабнал плочка и ударил смъртоносно пияният ром в главата. Той е бил настанен в столичната клиника „Пирогов” със  счупен череп, но преди два дни починал. Пенсионерът е арестуван, разпитан и след това пуснат. Това вбеси ромите и стотина излязоха да протестират.

„Политиците да спрат да сеят омраза между българи и цигани, ние от години живеем съвместно добре и нямаме проблеми подобни на други градове. И ние като българите искаме да има закони, които да бъдат за всички. Когато има престъпление, да има и наказание. Но да излизат някакви патриоти и да насъскват хората към омраза, не го разбираме”, каза Ели Спасова, една от участничките в мирния протест.

„И между нас има хора боклуци, и между българите също, но законите трябва да са еднакви, не приемаме този убиец да бъде на свобода, искаме да бъде арестуван и осъден веднага”, викаха ромите. И дадоха за пример Асеновград. Там под натиск и митинги веднага се реагира, сега искаме и при нас така да се реагира., казаха те. Ромите заявиха,че след случая в Асеновград жените, които работели към чистотата в града, се страхуват да ходят на работа, защото ги гледали лошо, а двама мъже даже нападнали една от тях. Ромите крещяха под прозорците на пенсионера Тодоров и призоваха за справедливост. Протестът премина при засилено полицейско присъствие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов