Избрани Новини

Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси (снимки)

Комитската чета към Сдружение „Корени“ от Коларово беше единствената формация за исторически възстановки от Пиринска Македония

Комитска чета „Подгорски пушки“ към Сдружение „Корени“ от петричкото село Коларово беше единствената формация за исторически възстановки от Пиринска Македония на провелия се край великотърновското село Арбанаси Първи фолклорен събор „Болярска среща“, съобщи историкът Димитър Тренчев, председател на сдружението.
„Заедно с над 600 колеги от Сдружение „Св. Вмчк Георги Победоносец“ от град Луковит и Сдружение „Родопски хайдути“ от град Пазарджик ние бяхме живата илюстрация на бунтовното ни минало, а с пукотевиците си по време на сватбените ритуали подсилихме усещането за българска сватба от старо време.“ – обобщи атмосферата на празника и представянето на подгорските „комити“ Тренчев. Той разказа, че фолклорният събор „Болярска среща“ е бил организиран от Сдружение „Лудогорие 2012“ с председател Валентин Димов и с активната подкрепа на община Велико Търново и регионалния исторически музей в старата българска столица. „По време на трите съборни дни на две сцени свириха, пяха и играха над 3000 пазители на традициите от цяла България, а свои концерти имаха и световно известните квартет „Славей“ на Светла Караджова и оркестър „Тракия“ на Иво Папазов-Ибряма с царя на акордеона Петър Ралчев“, разказа Тренчев. Той подчерта, че тематична рамка на събора е била постигналата рекорд на Гинес за многолюдност традиционна българска сватба на Ива Янчева от Бургас и Георги Георгиев от Луковит, които събраха на арбанашките поляни над 3650 сватбари. Те бяха нагостени с боб по хайдушки, сготвен от шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканите с вместимост 2700 литра.
Пиринският фолклорист припомни, че досегашният подобен рекорд отново е български и е бил постигнат на голямата тракийска сватба, организирана също от Валентин Димов и Сдружение „Лудогорие 2012“.

/Снимките са дело и на Сдружение "Лудогорие 2012", РИМ - Велико Търново, Асен Великов и Борис Мутафчиев/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов