Избрани Новини

В Брежани укрепват вярата си, като събират пари за укрепване на църквата "Св. Димитър"

Животът

28-07-2017, 11:05

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Брежани се мобилизират! Храмът "Св. Димитър "се руши

Свлачищни процеси подкопават основите на храма

170-годишният храм "Св. Димитър" в село Брежани спешно се нуждае от ремонт, за да не рухне. За укрепване на стените и основите от Дирекцията по вероизповеданията са отпуснали 5000 лева, но сумата е крайно недостатъчна. Затова местните хора са започнали да събират средства за спасяването на черквата.

Черквата "Св. Димитър" е сред най-старите действащи православни храмове в Югозападна България. Заради свлачищни процеси на хълма, където е изграден, основите на храма са подкопани и стените са напукани. За да бъде запазена вековната черква, църковното настоятелство, кметството на село Брежани и сдружение "Хора и традиции" събират средства за укрепване на фасадата.

Благой Стефанов – кмет на село Брежани:
"Вътре има нужда от нова мазилка, стенописи, дай Боже след това нов иконостас, това мисля, че е редно за храм, който тази година прави 170 години."

Храмът "Св. Димитър" е осветен през 1847 г., но местните хора разказват, че е построен 100 години по-рано. Зидовете и покривът са изградени по специална технология, която не е позволила през годините черквата да бъде опожарявана от вън.

Отец Яне Велковски:
"Отгоре са сложени такива плочи каменни, които са много леки и е запечатен отгоре целият покрив и затова е пален отвътре."

Кметът на село Брежани Благой Стефанов разказа, че дядото на Симеон Сакскобургготски – цар Фердинанд, често е посещавал селото и е направил дарение за храма, което се пази и до днес.

Местните хора вярват, че старата черква „Свети Димитър” ще бъде обновена за храмовия празник през месец октомври, когато е и традиционният Празник на брежанския кестен, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов