Избрани Новини

Децата от клуб "Млад планинар“ в Петрич обходиха Пирин

Направиха четиридневен планински преход

С четиридневен планински преход из вълшебната Пирин планина, далеч от градската среда, децата от клуб „Млад планинар“ в Петрич и Дирекция „Национален парк Пирин“ отбелязаха 55-годишнината от създаването на защитената територия.

През първия ден от своето предизвикателство младите ентусиасти „лекозагряха“ с кръгов преход от Байкушевата мура до х. "Вихрен" през Муратово езеро, Рибно езеро и езеро Окото. По време на похода децата се запознаха с върховете и езерата в Бъндеришкия циркус.

В извор на вдъхновение се превърна и вторият ден от прехода в Пирин. Групата измина маршрута х. "Вихрен" – Превала – х. "Демяница" с много настроение и силни емоции.
„От Вихрен до Демяница искаме без раница“ беше мотото на деня. Водачи бяха самите деца, които под зоркия поглед на своите ръководители и паркови експeрти преведоха групата по планинската пътека.

Младите водачи не позволиха на никого от групата да изостане или да върви далеч напред, а се движеха задружно. На х. "Демяница" те блажено разпуснаха от продължителното натоварване, като потопиха крачета в ледената вода.

На третия ден от прехода, заредени с нови сили,те се отправиха от х. "Демяница" към заслон "Тевно езеро". След преценяване на възможностите и предела на силите си няколко от децата изкачиха и внушителния връх Джангал.

Така завърши съвместният преход на децата от клуб „Млад планинар“ – Петрич и Дирекция „Национален парк Пирин“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов