Избрани Новини

Петрич почете цар Самуил и ослепените му войници

Навършиха се 1003 години от битката при с. Ключ

1003 години от битката при с. Ключ бяха почетени вчера на Самуилова крепост край Петрич. Десетки петричани и представители на общинското ръководство заедно с кмета Димитър Бръчков почетоха паметта на убитите и ослепени в битка с византийци преди 1003 години войни на цар Самуил. Церемонията по инициатива и организация на Историческия музей в Петрич се състоя в мемориала "Самуилова крепост", където бяха поднесени цветя.

Преди 1003 години край с. Ключ два отряда византийци, правейки обход на планините Беласица и Огражден, се явяват в гръб и разбиват войската на цар Самуил. Впоследствие близо 15 000 български войници са ослепени. При вида им цар Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври .

Програмата започна в 10.00 часа пред паметника на Цар Самуил със заупокойна молитва за загиналите в битката в полите на Беласица и молебен за здраве, който отслужи отец Ангел Кочев. Историческата беседа за битката разказаха екскурзоводите на Самуилова крепост и деца от с. Коларово. След това на паметника на Цар Самуил бяха положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на всички, взели участие в битката при Ключката клисура.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)