Избрани Новини

Математици от цял свят пристигат в Благоевград

Ще се проведе световна студентска олимпиада

Американският университет в България е домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. В нея ще се включат над 400 математици от цял свят. Събитието се организира от University College London в сътрудничество с АУБГ и започна вчера, като ще трае до 6-ти август. Официалното откриване ще се проведе утре от 10:00 часа в театралната зала "Карл Джераси" на университетски комплекс "Скаптопара" в Благоевград.
Над 150 международни университета ще имат представители в олимпиадата. В нея ще участват студенти от 57 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Канада, Мексико, Бразилия, Русия, Мароко, Индия, Пакистан и много други. Състезанието ще се проведе в 2 кръга - на 2 и 3 август - като задачите ще бъдат определени непосредствено преди започване на олимпиадата.
Церемонията по закриване ще се състои на 5 август (събота) от 18:00 часа в театралната зала „Карл Джераси“ на АУБГ. Повече от 100 награди ще бъдат връчени на изявените участници.
Тази година най-голямата математическа олимпиада за студенти ще се проведе за двадесет и четвърти път. В предишните издания на състезанието участие са взели математици от над 200 университета, представляващи повече от 60 държави. Миналата година отличените математици с най-високи индивидуални резултати бяха Михаил Григорев от Московския институт по физика и технологии, Станислав Ершов от Санктпетербургския държавен университет, Мартин Водичка от Университет Коменски в Братислава и Том Калвари от израелския национален отбор от Университета в Тел Авив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов