Избрани Новини

Разлог полага венци и цветя пред паметника на илинденци на Предела

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край

Днес, в 11 часа, Разлог полага венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел.

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.
Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастния е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.
„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред героизма и решителността на въстаниците! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения“-каза кметът на община Разлог Красимир Герчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов