Избрани Новини

Над 160 души участват в поклонническия път “Рилския чудотворец”

Дете на година и половина е най-младият участник в пешеходния преход от столицата до Рилския манастир

Трети ден продължава поклонническият път “Рилският чудотворец”, който тръгна от София на 1 август, информира dveri.bg. Дете на година и половина е най-младият участник в пешеходния преход от столицата до Рилския манастир. Най-възрастният е бай Боре от Ярлово, който е на 90 години, и днес поведе групата от Ярлово през планината Верила. От няколко години възрастният мъж, който е алпинист и участник в експедицията на Христо Проданов към Еверест, се включва в похода от родното си село към Рилския манастир.  166 човека вчера са вървели по маршрута към Ярлово, където група пренощува в двора на храма "Св. Неделя". Сред участниците тази година има повече свещеници в сравнение с другите години. Сред тях е о. Пимен, игумен на Германския манастир, о. Николай от столичния храм “Св. Димитър”, който води голяма част от енорията си, прот. Стефан Стайков от храм “Св. Кирил и Методий” в Красно село, монах Методий от Русенска епархия. Неизменно в редиците на похода е ик. Ангел Ангелов от столичния храм “Света София”, който е духовен наставник на поклонническия път и участник в него от първата година. Вечер към поклонниците се присъединява и о. Сава Кокудев, ефимерий в Богословския факултет на СУ.

Денят преминава в пешеходен преход, молитва, духовни разговори и приятелско общуване. Вечерите са посветени на богослужения, духовни беседи и размисли. Вчера вечерта в храма на Ярлово о. Ангел отслужи вечерня с молебен канон на св. Богородица. Когато по-рано през деня групата достигна Черни връх, о. Ангел отслужи акатист на св. Йоан Рилски.

В Ярлово, по установена вече традиция, поклонниците бяха посрещнати от цялото село, за тях беше приготвен постен курбан. Участниците в похода разпънаха палатките в двора на църквата, а някои от тях пренощуваха в храма.

Към поклонниците, тръгнали от София, се присъединиха и потеглилите от Велико Търново участници в поклонническия път. Те за втора година извървяват пълния маршрут на мощите, пренесени през 1496 г. в. от Търново до Рилския манастир. Тази година за първи път има и велопоход, който ще завърши в Рилската св. обител. Участниците в него, като първопроходци, сега определят маршрута, а догодина той ще стане официална част от поклонническия път. В него ще се включат хора, които по ред причини не могат да вървят пеша, но искат да участват в това незабравимо духовно преживяване.

Броят на участниците в похода се мени постоянно. Едни хора се присъединяват, други се връщат към задълженията си в града, но основната група напредва през трите планини към манастира на св. Йоан Рилски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов