Избрани Новини

Жегата не спря стотици миряни да почетат Ванга

Пристигнаха посетители от Варна, Стара Загора, Влинград, Пещера, София, Перник, Благоевград, Кюстендил

Големите горещини отказаха стотици миряни от цяла България да почетат пророчицата Ванга и да се поклонят пред делото й. В комплеса й в местността Рупите днес отбелязват 21-годишнината от кончината на ясновидката, която си отиде от този свят на 11 август 1996 година.

Архиерейският наместник на Петричка духовна околия – отец Ангел Кочев, отслужи в 11 часа панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга до църквата й "Света Петка Българска", информира kmeta.bg.

На службата присъстваха голямата ни треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, както и академик Светлин Русев. Те двамата бяха сред най-приближените хора на Ванга до края на земния й път. Тук бе и председателят на Фондация „Ванга” Иван Драмов.

„Въпреки рекордно високите температури пристигнаха посетители от най-различни краища на страната - Варна, Стара Загора, Влинград, Пещера, София, Перник, Благоевград, Кюстендил. На гостите се раздаде постна храна, тъй като е Богородичен пост”, каза управителят на комплекса в Рупите Серафим Иванов.

Миряните с интерес разгледаха залата за венвачки и кръщенета, която бе открита официално на 25 март тази година. Преди тези ритуали се извършваха в църквата „Света Петка Българска”. Някои българи идват от чужбина, за да се венчаят тук и после пак заминават зад граница.

Церемониите по сключване на брак се правят и пред храма. Младоженците водят със себе си и служител от съответната община, който провежда официалния ритуал.

„Рупите се превърнаха и в предпочитано място за кръщенета и венчавки. Все повече заявки получаваме за такива ритуали. Това е радващо, защото означава, че българите не забравят Ванга и нейната невероятна дарба и готовност да помогне на всеки”, коментира управителят на манастирския комплекс.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)