Избрани Новини

В Банско откриха изложбата "Живопис, Графика, Стъкло"

Мисия Банско

07-08-2017, 13:02

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Банско откриха юбилейното 20-то издание на Джаз фестивала

Ще може да се види до края на джаз феста

По случай юбилейния 20-ти Международен джаз фестивал в Дома на изкуствата в Банско бе открита изложбата „Живопис, Графика, Стъкло”. Изложбата се случва в рамнките на програма "Произведено в България".
До края на Джаз фестивала (до 12 август) жителите и гостите на планинския курорт ще имат възможността да се насладят на творбите на десет талантливи художници – Андрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева, Дарина Янева, Иван Димитров, Петър Великов, София-Хара-Хадзопулу, Цветанка Грънчарова и Цветан Лазаров.
Александра Велева - Туши и София Хадзопулу, млади автори, които творят в областта на художественото стъкло, представиха произведенията си в изложбата.

На откриването авторките споменаха думите на чешкия автор Рубичек "Стъклото е като джаз / Sklo e jako jazz", обвързвайки изкуството от стъкло и неговата непридвидима природа с експресивното звучене на джаза.
Творбите на двете дами са като антиподи, София Хадзопулу е представила морската градина, характерна със своята нежна гама и корали, а Александра Велева разработва серия от графични петна, образували се от изгарянето на органика в стъклото. Водата и огъня са основополагащи елементи в създаването на форми от стъкло, в творбите на авторките. Антиподите – огън и вода проличават ясно и категорично в Серията „В морската градина“ и „ Пух и прах“.
Серията „Пух и прах” е съдадена с изгаряне на органични и неорганични материали с техниката фюзинг. Защо „Пух и прах“? Защото перата влизат в стъклото като пух, но минавайки през температура от около 730 градуса се превръщат на прах, но оставят своите следи.
Серията „В морската градина“ е комбинация от органични и неогранични материали – духано стъкло, фюзинг и корали. Част от произведенията са от чешки оловен кристал. Творбите представят силата на морето, затворена в крехкостта на стъклото, преоблагават пастелните тонове, наподобяващи морската пяна, която в някои от творбите обгръща корали или самото пространство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов