Избрани Новини

Власинското езеро примамва българите всяка година

Освен с природата - и с атракциите за туристи

Власинското езеро в Западните покрайнини в Сърбия привлича все повече туристи от Кюстендил и страната. Дестинацията се намира само на час и половина от двата гранични пункта Стрезимировци и Олтоманци. Прохладните води и планинският климат, както и разнообразните водни атракциони, които езерото предлага, са причина хората да избягат от летните горещини и да се потопят в приятната атмосфера край езерото.

Високопланинското езеро е с надморска височина 1200 метра, а температурата на водата през летните месеци е около 22 градуса. Много туристи се възползват от дългата 9-километрова ивица на езерото и идват за няколко дни на къмпинг или палатка. Освен да се къпят в кристално чистите води на езерото, хората могат да се възползват и от водни колела, лодки, джетове, които се предлагат на основния плаж на 4 км от село Власина. Разходка с корабче в езерото за 3 лева на човек също привлича много туристи.

Зоран Станоевич - собственик на корабче:
"Разходката е половин час. Возиме ги да видат плаващи острови. То е единствено у свето. Они са от ресита и да видат стена от Римска кукя, къде е сниман филм."

Любителите на риболова също могат да се възползват от 25-метровата дълбочина на водите.

Зоран Станоевич - собственик на корабче:
"Риба има доста, богато е. Има сом, пъстръмка, клен, има костур, има щука, има осемнайсет вида риби. Дневната карта е 10 евра, седмодневна 20 и 35 евра коща цела година."

Освен да се разходят, хората идват в Сърбия и заради евтината и вкусна храна.

Живка Маринова:
"Сутринта дойдохме и добре минахме на границата, всичко е хубаво и въобще храната е хубава, на ресторанта бяхме. За десетина лева сума ти храна - салата плескавица, бира, ракия жълта, питки имаше много хубави на момента извадени.”

В Западните покрайнини плащането може да се извършва освен с динари и с български левове, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов